Fietsen houdt je fit en gezond

2 sep, 2021 | Nieuws

We zijn fietsers in Nederland. Dat is mooi, want fietsen is niet alleen leuk en gezellig, maar ook heel gezond. Wie regelmatig fietst is net zo fit als tien jaar jongere mensen. Daarnaast verlaagt fietsen de risico’s op bijvoorbeeld diabetes en hart- en vaatziektes.

Nederland fietsland

Het is ideaal fietsen in Nederland. Ons land is nagenoeg vlak, er is meer dan 37.000 kilometer aan goede fietspaden en duidelijke wegwijzers. We fietsen dan ook vaak en werken zo (ongemerkt) aan onze conditie en gezondheid. In TNO-rapporten is aangetoond: wie elke dag tien tot vijftien minuten fietst kan zijn conditie met liefst dertien procent verbeteren. Hoe steviger je doortrapt (snelheid van achttien kilometer per uur) hoe hoger het effect. Fiets je regelmatig dan blijk je net zo fit te zijn als mensen die tien jaar jonger zijn. Indirect verbeter je op de fiets ook je gezondheid: het is goed voor je bloeddruk, bloedsuikerwaardes en cholesterolgehalte en kan zelfs beginnende diabetes terugdraaien. Da’s wel heel gemakkelijk aan je gezondheid werken!

Fit door de fiets

Diverse onderzoeken tonen aan dat fietsen snel gunstige effecten heeft op je gezondheid. Regelmatig (naar het werk) fietsen vermindert het ziekteverzuim. Op de fiets werk je er ook aan dat de weegschaal je vriendelijker gezind is. Fietsen zorgt ervoor dat je ontspannen, bijna ongemerkt, calorieën verbrandt en aan je conditie werkt.

Fiets en ontspan

Fietsen ontspant ook. Door de buitenlucht adem je dieper, je hoofd waait letterlijk leeg en stress vermindert. Zo verlaag je de risico’s op hart- en vaatziekten. Daarnaast zorgt fietsen – en bewegen in het algemeen – voor de aanmaak van endorfinen. Stofjes in de hersenen die je stemming verbeteren en werken als natuurlijke antidepressiva. Regelmatig fietsen doet vermoeidheid afnemen, het bevordert je nachtrust en zorgt voor meer zelfvertrouwen. Minimaal vijf dagen per week een half uurtje fietsen of bewegen per dag is dan ook het advies van veel deskundigen.
Waar wacht je nog op?

0 reacties