De Leasefiets is er niet voor niets!

15 jun, 2022 | Nieuws

Een dubbele titel

De titel boven dit artikel kan op twee manieren uitgelegd worden:

– De overheid zet in op een gunstige fietsregeling en doet een poging de spelregels voor de leasefiets zo aantrekkelijk te maken dat hier massaal gebruik van zal worden gemaakt en men kiest voor de fiets in plaats van de auto.
– Daarnaast geldt ook: de optie leasefiets wordt gepromoot als de meest voordelige regeling maar er hangt natuurlijk ook een prijskaartje aan. De factuur voor de leasefiets zal ook betaald moeten worden.

De overheid hoopt met de leasefiets een optie aan te bieden waardoor meer mensen zullen gaan fietsen

Met de invoering van de Werkkostenregeling door de Belastingdienst is het voor veel (kleinere) werkgevers een stuk complexer geworden om nog een fietsregeling aan te kunnen bieden. Dit alles terwijl het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat alles in het werk stelt om mensen uit de auto en op de fiets te krijgen. Daarom is er een gunstige regeling ontwikkeld voor de leasefiets.

Hoe bieden we de leasefiets aantrekkelijk aan via de werkgever?

Begin 2020 kwam als eerste de rittenregistratie voor de leasefiets te vervallen. Een heel vreemde regel waarbij iedere fietsrit geregistreerd zou moeten worden. Dit resulteerde erin dat de oude leaseregeling ook nooit kans van slagen gehad heeft. In ruil daarvoor dien je als werknemer met een leasefiets van de zaak vanaf 2020 wel 7% fiscale bijtelling te betalen over de cataloguswaarde van de fiets. Dit is op zich nog wel een bedrag om overheen te komen. Een ideale optie als je voor een bedrag van tussen de 5 en 10 euro per maand de beschikking hebt over een heel luxe e-bike!

Wie betaalt de leasefactuur?

Naast deze fiscale bijtelling is er natuurlijk ook een maandelijkse factuur vanuit de leasemaatschappij van ongeveer € 70,- voor een gemiddelde e-bike. Ook deze rekening moet betaald worden. Werkgevers die goed bij kas zitten, of met de nodige parkeerproblemen kampen, zijn vaak wel bereid deze kosten voor hun rekening te nemen. Minder vermogende werkgevers, of werkgevers waar parkeerproblemen (nog) niet op de agenda staan, zijn minder bereidwillig of in de gelegenheid om die kosten voor hun rekening te nemen. Dan is er de mogelijkheid om de leasekosten òf deels òf volledig via het brutoloon van de medewerker te verrekenen zodat je met fiscaal voordeel toch de beschikking hebt over een luxe nieuwe fiets.

Wat dan de mogelijkheden zijn om de fiets via de werkgever aan te bieden en welke spelregels daar dan aan verbonden zijn zullen we in het volgende bericht uitgebreid toelichten.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *