Nieuwe wetgeving omtrent CO2-uitstoot bedrijven: de fiets kan voor lucht zorgen

22 jun, 2022 | Nieuws

CO2-uitstoot registreren

Naar aanleiding van het Klimaatakkoord van 2019 is er nieuwe wetgeving met als doel om de CO2-uitstoot voor het woon-werkverkeer en het zakelijk verkeer te verminderen. Vanaf 1 januari 2023 zijn werkgevers met meer dan 100 werknemers verplicht om de CO2 uitstoot van dit verkeer te registreren en rapporteren.

‘Schonere’ kilometers

De overheid zag dat een percentage van 45% van de CO2-uitstoot vanuit de mobiliteit afkomstig is van het woon-werkverkeer en zakelijk verkeer. Een hoeveelheid waarbij veel winst valt te behalen. Om dit inzichtelijk te krijgen moeten werkgevers vanaf 1 januari 2023 de CO2-uitstoot van de woon-werk en zakelijke ritten gaan registreren op weg naar meer ‘schonere’ kilometers. Hoe werkgevers dit moeten gaan doen is nog een groot vraagteken. Voldoe je als werkgever niet aan de vastgestelde norm dan moet je actie ondernemen om de uitstoot te gaan verminderen.

Bewustwording

Eerste doel van de overheid is om bewustwording te creëren over de hoeveelheid uitstoot bij bedrijven. Als je als werkgever inzicht hebt in de werkgebonden CO2-uitstoot van de medewerkers kan gekeken worden of voldaan wordt aan de normen die de overheid hiervoor gaat vaststellen. Als je als werkgever de norm overstijgt dien je te gaan werken aan een schoner woon-werkverkeer.

Inzetten op de fiets

De fiets is dan de meest eenvoudige optie om op in te zetten. Veel medewerkers die redelijk dicht bij de werkplek wonen kunnen, als je daar als werkgevers de voorziening ook aantrekkelijk voor maakt, vrij eenvoudig verleid worden tot het gebruik van de fiets. Met goede fietsvoorzieningen als stallingen en kleedkamers en een aantrekkelijke fietsregeling, liefst nog aangevuld met een fietsbeloningsregeling, kun je het fietsgebruik vrij eenvoudig stimuleren.

Onderneem nu al actie!

Het is een optie om de verplichte registratie vanuit de overheid af te wachten, de resultaten ervan te registreren en tot de conclusie te komen dat er nogal wat werk aan de winkel is. Het is praktischer om nu al in te zetten op de fiets, te gaan werken aan de fietsvoorzieningen en de positieve resultaten daarvan al op korte termijn te ervaren. Inzetten op de fiets is niet alleen positief voor het verminderen van de CO2-uitstoot maar ook heel goed voor de vitaliteit van de medewerker! Waar wachten we nog op? Neem contact op om de mogelijkheden inzichtelijk te krijgen en nog voor de start van de verplichte CO2-registratie heb je al profijt van deze actie.

 

1 Reactie

  1. Bravo, helemaal mee eens!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *