Ook buiten de WKR om zijn er fietsmogelijkheden

6 jun, 2022 | Nieuws

Andere opties voor een fietsregeling

Het bekende fietsplan is alleen haalbaar voor de werkgever als er nog voldoende ruimte beschikbaar is binnen de WKR (Werkkostenregeling). Voor kleinere werkgevers is het moeilijk om vanuit het beperkt beschikbare budget nog een fietsplan aan te bieden. Gelukkig zijn er dan ook nog andere opties om de medewerker op een gunstige manier aan een nieuwe fiets te laten komen.

Er zijn dan nog een tweetal opties:
1. Een fiets via een renteloze lening
2. Het verstrekken van een leasefiets

We zullen nu optie 1, de fiets via een renteloos voorschot, nader toelichten. Op de mogelijkheden van de leasefiets komen we later terug.

Fiets via een renteloze lening

De fiscus kent een speciale regeling waarbij je als werkgever de medewerker een fiets kunt verstrekken via een renteloze lening. In de praktijk betekent dit dat de medewerker op pad gaat voor een nieuwe fiets en dat de rijwielhandel (eventueel via het systeem van Passie voor de Fiets) de factuur maar de werkgever mag sturen. De werkgever geeft aan tot welk bedrag per type fiets er aangeschaft mag worden en de medewerker doet zelf een voorstel voor terugbetaling in 12, 24 of 36 termijnen. Mede afhankelijk van de prijs van de fiets en het inkomen van de medewerker.

De optie om toch een kostebare fiets aan te schaffen

Bij deze optie is er dus geen sprake van een fiscaal voordeel. Het grote voordeel is dat de medewerker de mogelijkheid heeft om een vaak kostbare fiets ineens aan te schaffen en deze over een langere periode via het netto salaris terug te betalen. Een tiental jaren geleden kon je met het budget van de oude € 749,- heel leuk shoppen bij de rijwielhandel. Sinds de komst van de e-bike is dit bedrag niet meer toereikend om een up-to-date-fiets aan te schaffen. Dan kom je eerder in de prijsklasse van € 1500,- tot € 2500,- terecht. Een bedrag dat niet iedereen zo maar even beschikbaar heeft. Ook de bedragen in de sale zijn voor veel mensen niet ineens op te brengen.

Goede optie om mensen op de fiets te krijgen

Als werkgever dien je er wel even rekening mee te houden dat de kans aanwezig is dat er een aardig aantal fietsfacturen binnen gaat komen waarvan de bedragen heel geleidelijk verrekend gaan worden. Toch is het een hele goede optie om mensen op de fiets te krijgen; de verleiding om de fiets te pakken wordt groter naarmate men de beschikking heeft over een luxere fiets waarbij men een aardig steuntje in de rug krijgt. Die optie van een luxere fiets is voor medewerkers haalbaar via de regeling van het verstrekken van een renteloos voorschot voor de aanschaf van de fiets.

De mogelijkheden op een rijtje

Interesse in deze optie? Neem contact op met Passie voor de Fiets, we kunnen de mogelijkheden even op een rijtje zetten en kijken of er ook voor jouw werkgever mogelijkheden zijn om een aantrekkelijke fietsregeling aan te bieden.
De andere optie buiten de WKR om, de leasefiets, komt binnenkort aan de orde.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *