Investeren in de fiets betaalt zichzelf terug

24 jan, 2022 | Nieuws

Vaak zijn werkgevers na enig aandringen van medewerkers of de OR wel bereid om een fietsregeling in het leven te roepen. Onlangs is uit onderzoek met wetenschappelijke basis gebleken dat het inzetten van de fiets de werkgever het nodige voordeel op kan leveren.

Gezondheidseffecten van meer beweging zijn groot

Economisch onderzoeksbureau Decisio is in opdracht van Werken in Beweging onderzoek gaan doen naar de invloed van bewegen op de gezondheid. Daarbij zijn onderdelen als wandelen, traplopen, fietsen, en staand of lopend vergaderen nader onder de loep genomen. Kees van Ommeren, partner bij Decisio: “Natuurlijk hebben we veel aannames moeten doen, en gaat het om gemiddelde kansen. Maar de gezondheidseffecten van meer bewegen zijn te kwantificeren en de effecten zijn groot.”

Investeren in de fiets loont

Het onderzoek komt tot opmerkelijke fiets-resultaten. Een rekenvoorbeeld met als uitgangspunt de medewerker die nog weinig beweegt:

Het resultaat van vaker fietsen
Tien (inactieve) medewerkers verruilen drie dagen per week de auto voor de fiets en fietst daarmee 20 minuten enkele reis naar en van het werk. Dit levert de werkgever aan fitheid, productiviteit en vermeden ziekteverzuim een jaarlijkse besparing op van € 18.654. En de medewerker zelf wint er 11 extra levensdagen mee door te fietsen. Kees van Ommeren, partner bij Decisio: “Illustratief vind ik dat voor mensen die nu nog weinig bewegen geldt dat voor elk uur dat ze fietsen, ze een half uur langer leven. Ze krijgen de helft van de fietstijd dus weer terug aan het einde van hun leven. Een ander voorbeeld is de kilometervergoeding voor fietsers: Als weinig bewegende werknemers meer gaan fietsen, worden ze per gefietste kilometer gemiddeld ongeveer 1 euro productiever. Een kilometervergoeding van 19 cent is dus geen onkostenvergoeding, maar een heel interessante investering.”

Bekijk ook jouw mogelijk resultaat via de rekentool

De rekentool is beschikbaar via werkeninbeweging.nl/rekentool en werkt heel eenvoudig:
1. Kies welke soort beweging je wil stimuleren en waarvan je wil weten wat dit oplevert. Gaan medewerkers vaker fietsend naar het werk, pakken zij voortaan de trap of moedig je weeting (wandelend vergaderen) aan?
2. Vul voor deze activiteit in hoe vaak je denkt of wil dat een medewerker dit wekelijks doet en hoe lang dat gemiddeld duurt.
3. Schat in hoeveel medewerkers dit gaan doen.
4. De tool geeft aan hoeveel dit je oplevert!
5. Doe dit gerust meerdere keren met steeds andere variabelen.

Investeer ook in de fiets!

Als je dan vervolgens ontdekt hoeveel potentieel er in de fiets zit kun je contact opnemen met Passie voor de Fiets waarna we samen kunnen kijken hoe we het gebruik van de fiets ook binnen jouw organisatie een impuls kunnen geven en de medewerkers die nog niet fietsen toch weten te enthousiasmeren voor de fiets.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *