Laatste obstakel nu ook praktisch uitvoerbaar
Eén van de laatste obstakels van de fietsleaseregeling, de reiskostenvergoeding, is nu ook praktisch uitvoerbaar geworden. Wat was het probleem? Als je in het bezit bent van een leasefiets mag je alleen op dagen dat je die leasefiets niet gebruikt een reiskostenvergoeding ontvangen.
Controle op vervoermiddel naar het werk
In principe moet de werkgever dan een administratie van de dagen dat de leasefiets voor het woon-werkverkeer gebruikt wordt bij gaan houden en de dagen van eventueel ander vervoer om tot een juiste uitbetaling te kunnen komen. In de praktijk is gebleken dat dit voor grote werkgevers niet haalbaar is. Binnen een ziekenhuis met 5000 medewerkers die in 24-uursdiensten werken is het onbegonnen werk om te registreren en controleren hoe men naar het werk komt.
Afspraak over gebruik leasefiets voor het woon-werkverkeer
Gelukkig is de Belastingdienst zelf ook tot die conclusie gekomen en heeft men nu een beter uitvoerbare regeling getroffen. Vanaf februari 2023 mag de werkgever vaste afspraken maken met de werknemer over hoeveel dagen gemiddeld per week met de leasefiets naar het werk gereisd wordt. Werkt iemand 4 dagen en kot men 2 dagen per week naar het werk op de leasefiets en 2 dagen per week met de eigen auto dan kan afgesproken worden dat men een netto reiskostenvergoeding blijft ontvangen voor 2 dagen per week.
Eenvoudigere optie
Een heel stuk eenvoudiger voor de werkgever en voordeliger voor de werknemer die naast de eigen auto ook nog kan kiezen voor een leasefiets van de zaak en dan een deel van de reiskostenvergoeding blijft behouden. De reiskosten die je daardoor als werkgever nog bespaart kun je als bijdrage in de leaseregeling opnemen.
De reeds bestaande voordelen van de leasefiets:
– geen grote uitgave ineens
– hierdoor ook mogelijk om de meer kostbare fietsen aan te schaffen
– komt niet ten laste van het budget WKR, ook voor werkgevers zonder ruimte in de WKR
– alles volledig verzorgd: fiets met onderhoud, verzekering en hulp bij pech onderweg
– kan geheel kosteloos voor de werkgever als het volledige leasebedrag bruto verrekend wordt met fiscaal voordeel voor de medewerker
– na 36 maanden de optie om de fiets voordelig over te kunnen nemen
Interesse?
Als werkgever is de fietsleaseregeling logistiek heel eenvoudig aan te bieden via het systeem van Passie voor de Fiets. Interesse om een keer naar de mogelijkheden te kijken? Neem even contact op en we maken een afspraak.
0 reacties