Op de fiets door 352 Nederlandse gemeentes

11 okt, 2021 | Nieuws

Doe mee met de Long term NL challenge

Vind je het leuk om met een doel te fietsen? Of het nu voor het eerst een tocht van 100 km is, naar dat leuke terras in de bossen of op de fiets naar Rome… Op mijn pad kwam de uitdaging om door alle Nederlandse gemeentes te fietsen.
Wedden dat je na dit verhaal ook wilt weten hoeveel gemeenten jij al hebt doorkruist? Of, nog leuker, je deze challenge ook aangaat?!

 Fietsvakantie: van gemeente naar gemeente

In 2018 werd ik gewezen op de Long term NL challenge opgezet door fanatieke fietser en ICT’er Frank van Moorsel. Na mijn Strava te hebben gekoppeld, kreeg ik via e-mail inzicht in het aantal Nederlandse gemeentes dat ik onbewust al per fiets had bezocht. Mede door een aantal Nederlandse fietsvakanties en toertochten buiten de regio bleek ik al op ruim 180 gemeenten te zitten van de toen nog 355 Nederlandse gemeenten.

Nieuw fietsavontuur in Nederland

Op zich leuk om te weten, maar op basis van onze uitkomst ga je toch kijken welke gemeenten nog ontbreken. En dat is het begin van het einde! Mijn vrouw en ik willen daarna door alle gemeenten fietsen. Zo passeren we binnen niet al te lange tijd 200 gemeenten. Een tussendoel is alle 61 Brabantse gemeenten af te vinken. We blijken nog niet door Waalre te zijn gefietst en ook in de omgeving van Boekel liggen nog een paar onontdekte gemeenten. De plannen voor een fietsvakantie zijn ook zo gemaakt: zigzag door heel Nederland op zoek naar ‘nieuwe’ gemeenten. Tien dagen fietsen later en de teller tikt er ruim 80 gemeenten bij.

                                               

Fietsen: je ontdekt onbekende pareltjes

Het mooie van deze challenge is dan dat je hierdoor op de fiets in delen van Nederland komt die je anders vaak links laat liggen. We ontdekken de omgeving van Groningen, delen van Overijssel, de noordkant van Limburg en de Achterhoek. We doorkruisen uitgestrekte polders, prachtige bossen en een voor ons nieuw natuurgebied in Limburg.

Een streep door de planning

Het schema voor de nog openstaande gemeenten ligt al klaar als het coronavirus uitbreekt en een streep haalt door de planning. In de zomer van 2020 is het weer verantwoord een rondje door Nederland te fietsen. Ruim 50 gemeenten kunnen we ook afstrepen.

De expeditie Wadden als sluitstuk

In de zomer van 2021 staan alleen nog de gemeenten Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog, de Waddeneilanden, op ons lijstje. Dinsdag 9 augustus bezoeken we als laatste de Schiere Monnik op Schiermonnikoog. Alle 352 Nederlandse gemeenten hebben we nu afgevinkt en daarmee hebben we de Long term NL challenge gehaald! Er zijn inmiddels ruim 19.000 challenge-deelnemers. Ik heb deze als 98-ste afgesloten. Word jij nummer 100?

                                 

Nederland prachtig fietsland

Dat Nederland een mooi fietsland is, wisten we al, maar het heeft ons de afgelopen jaren zo vaak positief verrast. Denk aan het voor ons nog onbekende gebied van de achterhoek en Overijssel. In Limburg stond altijd het ‘hooggebergte’ van Zuid-Limburg op het programma maar ook een stuk noordelijker in de omgeving van Venlo is het prachtig fietsen. Tijdens deze meerdaagse tochten maakten we voor de overnachtingen gebruik van de mogelijkheden via vrienden op de fiets waar je zeer betaalbaar te gast kunt zijn bij andere fietsliefhebbers die je ook weer allerlei leuke fietsuitdagingen aan de hand doen.

Hoeveel gemeentes heb jij aangetikt?

Hoe gaat het in zijn werk? Leg je gefietste route vast via GPS- apparatuur, bijvoorbeeld een Garmin of maak direct een (gratis) account aan op Strava. Je uploadt je gegevens van je GPS naar je Strava-account. Via de site longtermnlchallenge.nl koppel je je Strava en wordt exact het aantal gemeentes uitgelezen. Hiervan krijg je gratis een e-mail met je fietsresultaat.
Maar let op: het is verslavend kan ik je zeggen; deze naam is niet voor niets gekozen. Maar je hoeft de challenge niet in één jaar te fietsen. Het mag ook een 5-jarenplan zijn!

Nieuw fietsplan

Deze challenge zit er voor ons op. We hebben zoveel plezier in het fietsen dat we ons oriënteren op een nieuw doel. Welk dat is? Dat laat ik je weten als we eruit zijn.

Geïnspireerd? Laat je reactie hieronder achter. Enne: alvast veel plezier gewenst met deze fietschallenge😊.

Harold de Roij
Passie voor de Fiets

4 Reacties

 1. Harold, dit was zeker een leuke challenge. Nadat ik 351 gemeenten had afgevinkt ben ik aan de retro-challenge begonnen. En ook die is klaar. Inderdaad, het is verslavend … in twee weekenden 6 Belgische gemeenten gescoord! België helemaal inkleuren wordt een grotere uitdaging. Maar ik heb alweer zulke mooie nieuwe dingen gezien de afgelopen weekenden. Ben echt verrast.

  Antwoord
 2. Dag Annemiek,
  Mooi dat je dezelfde ervaring hebt! Ik heb natuurlijk ook al met een schuin oog naar het ‘project België’ gekeken en gescand welke gemeentes daar al in de pocket zitten. Dus wie weet……..

  Antwoord
 3. Goed idee en mooie prestatie!
  Je bent wel even zoet geweest.
  Groetjes Marc

  Antwoord
  • Het was echt de moeite waard!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *