Een e-bike of speed pedelec?

8 sep, 2021 | Nieuws

Veel mensen die een nieuwe fiets kopen kiezen voor een fiets met accu, een e-bike of de nog snellere variant: een speed pedelec. Met minder inspanning, snel(ler) naar je werk, boodschappen doen of een mooie fietstocht maken is immers heel aantrekkelijk. Jong en oud fietst zo makkelijker. Een grote groep heeft met de elektrische fiets het fietsen herontdekt. Maar welke variant van een elektrische fiets past bij jou? Een ‘gewone’ e-bike of een speedpedelec – ook wel speedbike genoemd. We lichten de verschillen toe

 

Snelheid van e-bike en speed pedelec

Een reguliere e-bike geeft trapondersteuning tot een maximum snelheid van 25 km/h. De speed pedelec ondersteunt tot een snelheid van 45km/h. Door deze snelheid behoort de speed bike bij de RDW niet in de categorie ‘fietsen’ maar bij de rubriek ‘bromfietsen’. Dit betekent dat je vaak op de rijbaan moet fietsen in plaats van het fietspad. Er gelden andere spelregels voor een speedbike:

 

 

 

 

  • je moet een kenteken aanvragen;
  • een e-bikehelm is verplicht;
  • je hebt een (bromfiets)rijbewijs nodig;
  • een verzekering is verplicht.

 

 

Speed pedelec: alternatief voor de auto

Door de hogere snelheid is de speed pedelec een serieus alternatief voor de auto. Je bent vaak sneller op je bestemming, het is milieuvriendelijk en gezond om te fietsen. Woon-werkafstanden tot ongeveer 30-40 kilometer overbrug je met de speed pedelec gemakkelijk. Geen file, lekker snel, bent lekker buiten en je werkt ook nog eens aan je conditie. Het is echter geen echte brommer: je moet wel zelf trappen! En omdat je ook aan je conditie werkt, kun je dus bezweet raken.

 

 

Hoe meer ondersteuning, hoe minder fietsgevoel

Je hebt bij een speed pedelec minder het gevoel dat je fietst dan bij een gewone e-bike. Geheugensteuntje: hoe meer ondersteuning, hoe minder het nog op fietsen lijkt. Ook in de acceleratie zit een duidelijk verschil. Bij de reguliere e-bike zit je al in een luxe positie als je bij het verkeerslicht weer optrekt: het gaat een stuk makkelijker dan helemaal zelf trappen. Bij de speed pedelec gaat dit door de grotere ondersteuning nog makkelijker. Je hebt heel snel weer de gewenste snelheid. Door die snelheid overbrugt de speedbike snel een afstand van twintig kilometer. In veel gevallen ben je dan zelfs sneller dan met de auto! Zeker als je je route (deels) over een fietssnelweg aflegt. Zo pak je de speed pedelec ook gemakkelijk om een boodschap (wat verder weg) te doen.

 

 

Leer omgaan met een speedbike of speed pedelec

Je hebt dus veel argumenten om tot de aanschaf van een speed pedelec over te gaan. Er zijn echter ook aandachtspunten. De snelheid van een speed pedelec of speedbike is ideaal. Maar deze aanzienlijk zwaardere fiets met veel vermogen is niet altijd even eenvoudig te hanteren. De fiets heeft nogal wat gewicht en vermogen waarmee je op een juiste manier moet omgaan.
Heb je nog geen ervaring dan is een reguliere e-bike aan te raden. Voor meer geoefende (sportieve) fietsers zal de overstap minder groot zijn dan voor de verstokte automobilist die het voordeel van de speed pedelec ontdekt.

 

 

Prijs e-bike en speed pedelec

Een reguliere e-bike koop je voor € 2.000,- tot € 2.500,-. De prijzen voor speed pedelecs beginnen bij ongeveer € 3.000,-. Een forse investering dus. E-bikes en speed pedelecs zijn ook zeer gewild bij het dievengilde. Zet deze fietsen dan ook niet zomaar bij de supermarkt of op het terras. Schaf altijd een speciaal fietsslot aan.

Keuze e-bike is maatwerk

Overweeg je serieus een speed pedelec te kopen vraag je rijwielhandelaar dan of je er een aantal dagen een op proef kunt gebruiken. Zo test je of dit jouw ideale fiets is. Wil je meer onafhankelijke informatie? Neem contact op met Passie voor de Fiets.

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *